LM6 3.5 Check-In / Check Ut

Funktionen är typisk på anläggningar med gäster så som hotell, vandrarhem etc.
Resonemanget nedan bygger på att ni har skapat lås och användare som är knutna till vanrandra genom exempelvis accessgrupper. I exemplet nedan har ett vandrarhem konfigurerat 15 gäster per rum i systemet.

6.3.5.1 Från huvudmenyn klickar ni på Check-In. Ni ser då en lista med de konfigurerade gästnycklarna. En grön markering innebär att en gäst är incheckad med den "gästnyckeln" - det går inte att programmera en ny bricka på den, ni får då ett felmeddelande.
En röd markering innebär att den "gästnyckeln" är ledig för att programmeras till gäst. Om alla är gröna och ni behöver göra en till nyckel så behöver ni skapa en till i "användarhantering" förslagsvis kopierar ni en av de som tillhör samma rum.
Anledningen till att ni kan ha fler "incheckade" gäster är det faktiskt bor i rummet kan bero på att de gått iväg med gästbrickan så att ni behöver ta bort den helt ur programmet.

6.3.5.2 För att Checka in en gäst välj en ledig "gästnyckel", ange ankomst och avresa med tid och datum. Om tiden lämnas blankt så antages 00:00-23-59.

6.3.5.3 Klicka på den gröna knapppen "Check-In" och lägg på en oprogrammerad bricka/kort.

6.3.5.4 Tag bort brickan/kortet och ge gästen. Klart!

6.3.5.5 När ni skall checka ut en gäst så ta hen´s bricka/kort och lägg på den USB anslutna brickan och klicka på "sök". Gästens bricka/kort markeras i listan.
OBS! Om ni har filtergrupper och i programmet filtrerat för en grupp där den sökta brickan/kort inte finns så kommer programmet svara att den inte hittar serienumret.
Lösning: Ta alltid bort filtrering när ni "söker"

6.3.5.6 Klicka på Röda knappen Check-Ut. Brickan rensas och kan användas på nytt till en godtycklig gäst. Ibland händer det att gäster vandrar iväg med brickan/nyckeln utan att lämna ifrån sig den så tänk på att kontrollera ibland. Är rummet tomt men en eller fler "gästnycklar" är gröna så rensa bort dessa.
Rensar gör ni genom att exempelvis skapa en ny "gästnyckel" med en generation högre (KGEN)